Takım Sporları Neden Açılmalı
Engin Erdem yazdı…
Pandemi öncesinde geçirilen yazları gözümün önüne getirelim. Ne kadar da güzeldi, özellikle de çocuklarımız açısından. Cıvıl cıvıl çocuklarımız tatillerini geçirirlerdi. İsteyen bir çocuk, herhangi bir takım sporuna katılıp eğitim alır, isteyen bireysel bir sporda enerjisini atardı.
Evet, enerji. Özellikle çocukluk ve ergenlik süreçlerinde kız erkek fark etmeksizin, çocuklarımızda bir enerji fazlalığı meydana gelir. Fazla olan bu enerjinin sağlıklı bir şekilde atılması gerekir ki bu da fiziksel aktivite ile olur. Yani çocuk oynamak ister. Uzmanların uyarısına göre oynamak, hem psikolojik hem de fiziksel rahatsızlığa neden olabilir.
Oyun konusu çok geniş bir konu olduğu için ona değinmeyeceğim. Özellikle futbol, basketbol, voleybol gibi takım sporları konusunda eğitim alan ve almak isteyen, enerjisini bu yönde harcamak isteyen çocuklarımız pandemi süresince evde kaldılar.
Futbol konusunu ele alırsak, özellikle yeni yabancı kuralıyla beraber Türk oyuncusuna olan değerin artacağı aşikar. Kaliteli futbolcuya kaliteli eğitim ile ulaşılacağı da su götürmez bir gerçek. Bu bakımdan futbol eğitimi konusu ele alındığında, mart ayından beri fiziksel aktiviteden ve eğitimden yoksun binlerce çocuğumuz var.
Geçtiğimiz günlerde futbol eğitimine ara verilmemesi için İngiltere Futbol Federasyonu bir bildiri yayınladı. Ağustos ayı başında takım sporlarının (futbol) kontrollü ve kurallı olarak açılacağı bildirildi. Belçika, Almanya gibi bir çok ülkede de daha erken zamanda takım sporlarına başlanmıştı.
Ülkemiz de de sosyal mesafe konusunun takım sporlarında çok daha rahat uygulanabileceği düşüncesindeyim. Düğünler, kutlamalar ve partiler görüyoruz çevremizde. Bir antrenör; takımını ve eğitim verdiği çocukları, düğünden partiden daha organize şekilde sosyal mesafeye uydurabilir. Hijyen konusuna dikkat edilebilir kısaca, sağlıklı bir şekilde antrenman yaptırılabilir düşüncesindeyim. Bir ek daha yaparsam, takım sporların açılmaması da geçimi bunun üzerine olan birçok ailenin ekonomik olarak problemler yaşaması demektir.
Temennim, ülkemizde normalleşme sürecinden takım sporları da nasibini alabilir. Kurum ve kuruluşlar da başlamasını isteyen en az gençlerimiz ve antrenörleri kadar başlaması gerekliliğini ilgili birimlere aktarırlar ve anlatmaya özen gösterip, çaba harcarlar. Sonunda takım sporları açılır ve güzel ülkemizde güzel, sağlıklı bir neslin yanı sıra başarılı ve spor eğitimi olan gençlerin gelişmesine, yetişmesine hep beraber katkıda bulunuruz.