Daha Üretken ve Sonuç Odaklı Olmalı

Levent Sağlam yazdı…

Daha Üretken ve Sonuç Odaklı Olmalı
27 Eylül 2021 08:28

En son üçüncü haftada son dakika golüyle Çaykur Rizespor maçında galip gelerek üç puan alan Antalyaspor, Yeni Malatyaspor karşısında 89. dakikada sağ beki Bünyamin’in ortasında sol beki Güray’ın vuruşundan gelen gol ile galip gelerek haftayı üç puanla tamamladı.

Çaykur Rizespor maçından sonra kazanamayan, galipken son dakika yediği gollerle yenilen, maça rakiplerini ortak eden Antalyaspor bugün son dakika golüyle istediğini aldı. Alınan bu galibiyet, hem iç sahada hem de puan sıralamasında hemen üstünde olan bir rakibe karşı olunca daha da anlamlı oldu. Akabinde cuma günü yine kendi sahamızda oynayacağımız Adana Demirspor maçı öncesinde moral, motivasyon ve özgüven açısından da önemliydi.

Alınan galibiyet önemliydi fakat oynanan oyun için aynı şeyi söylemek zor. Her şeyden önce ligin yedinci haftasını geride bırakmamıza ve iki haftalık milli arayı da hesaba katarsak bu dokuz haftalık süreçte takımın ideal on birinin henüz oturmadığını, bazı futbolcuların fizik kondisyon eksiklerinin olduğunu görmekteyiz. Adana Demirspor maçından sonra verilecek iki haftalık milli arada bu eksiklerin giderileceğini umuyorum. Ama en önemli olan şey, Adana Demirspor maçından da alınacak üç puanla bu üç puanı taçlandırmak olmalıdır.

Cumartesi günü oynanan karşılaşmada her iki takım da ilk yarıda önce gol yememeyi düşünen bir oyun kimliğiyle mücadele etti. Karşılaşmada adeta saman alevi gibi dönem dönem parlayan iki takım izledik. Rakip Yeni Malatyaspor savunmayı ön plana çıkarıp hücuma iki etkili isim koyarak kontratak oynamayı düşününce, Antalyaspor’a da topu ayağına alarak oynayıp, rakibi açmak düştü. Bu tip maçlarda tek planımız geriden oyun kurup rakibi üzerimize çekmek ve uzun oynamak olmamalı. Zira ilk yarıda yediğimiz iki baskıda önce Veysel sonrasında Nuri topu rakibe teslim etti. Rakip ise kalemize bu pozisyonlarda iki şut atma şansı buldu. Oysa kanatları ön plana çıkarsak ve rakibin ceza sahası içine ortalar yaptığımız zaman dönen toplarda Fredy, Poli gibi oyuncularla rakip defansı dengesiz yakalamak etkili olabilirdi. Antalyaspor bunları dönem dönem yapmaya çalışsa da yeteri kadar verim alamadı.

Maçın ilk yarısında ceza sahası içinde Sadık’ın Adem’e verdiği ters topta Malatyaspor maçın ilk yarısında ilk net pozisyonu bulurken bu dakikada savunma zafiyeti ön plana çıktı. Bu tip maçlarda rakibe bu kadar net pozisyon vermek hataydı. Çünkü bu maç, tam bir kırılma maçıydı. Rakip öne geçseydi oyunu çevirmek çok zor olurdu. Zira hem takımın temposu düşüktü hem de oyuncular arası mesafeliydi.

Karşılaşmanın ikinci yarısına Antalyaspor erken bir golle başlayabilirdi. Gökdeniz’in asistinde Poli pozisyonu gole çevirse, oyunun seyri Antalyaspor için çok daha farklı yönde değişebilirdi. Akabinde Yeni Malatyaspor’un da Boffin’in çıkardığı net bir pozisyonu vardı. Ersun Hoca dakika 56’daki ilk hamlesinde o ana kadar oyunda bir varlık gösteremeyen Mukairu’yu dışarı alıp oyuna Crivelli’yi aldı. Bu değişikliğin ardından Haji sol kanatta oynamaya başladı. Dakika 70’te üç oyuncu değişikliği yapan Ersun Yanal, oyuna Hakan, Bünyamin ve Ghacha’yı dahil etti. Ersun Hoca bu değişiklikle Floranus’un yerine Bünyamin’i, Gökdeniz’in yerine Ghacha’yı alarak takımın sağ tarafını komple değiştirdi. Antalyaspor, bu değişiklikten sonra sağ kanattan etkili gelmeye başladı. Zaten maçın tek golünün asisti de bu kanattan geldi. Fakat ben bu maçın özelinde Yeni Malatyaspor’un iki stoperi arasında yıpranmış olan Haji’nin önce sola kaydırılmasının, daha sonra 87. dakikaya kadar oyunda tutulmasının takımın eksik oynamasına neden olduğunu düşünüyorum. Haji daha önce değişebilirdi.

İkinci yarı daha etkili oynayan Antalyaspor’un oyun temposunu ve oyun disiplinini daha da geliştirmesi gerektiği kanaatindeyim. Evet, cumartesi günü kazandık. Ama oynanan oyunun daha üretken ve sonuç odaklı olması gerekirdi.