Aşağı Tükürsem Sakal Yukarı Tükürsem Bıyık

Levent Sağlam yazdı…

Aşağı Tükürsem Sakal Yukarı Tükürsem Bıyık
15 Mart 2021 07:57

Bir tarafta maçın başlamasıyla birlikte Antalyaspor’a ön tarafta Babacar, Davidson, Hasan Hüseyin ve Mustafa Pektemek ile baskı kuran Alanyaspor, diğer tarafta Fenerbahçe maçındaki üçlü stoperi ile oyuna başlayan ve Alanyaspor’a karşı kalesini koruyan Antalyaspor…  Bunun yanında Fenerbahçe maçında ve Kasımpaşa maçında oynayan Fredy’den yoksun Antalyaspor karşısında Salih ve Siopis ile rahat oyun kuran Alanyaspor… Bir başka deyişle defanstan dönen topları oyuna sokamayan, orta sahadan ileriye Fredy’nin yokluğunda topu taşıyamayan Antalyaspor…

Düşünün, koca kadroda Fredy’nin yokluğunda yerine koyacağın bir oyuncu bile yok. Sezon başı kadro yapılanmasının ne kadar önemli olduğu da bir gerçek. Hal böyle olunca ilk yarıda yoğun Alanyaspor ataklarında Antalyaspor  bu atakları savunmaktan kontratak bile yapamadı. Antalyaspor, 28. ve 39. dakikalarda kalesinde golü görünce bir şok yaşadı. Fakat ilk yarıda golden sonra dikkatlerden kaçmayan, kazanmak adına hiçbir şey yapmayıp üstüne üstlük kendi 18’i içinde çakılı kalması da ayrı bir sorun olarak göze çarptı. Aslında bugün Antalyaspor’un mağlup olunca beraberlik için etkili bir oyun planı olmadığını da görmüş olduk. Son Fenerbahçe ve Kasımpaşa maçlarında ise bir başka sıkıntı daha vardı. Özetlersek eğer, o da öne geçince skoru koruyamamaktı. Bu iki maçta savunma özelliğiyle övündüğümüz Antalyaspor’un aslında savunmayı ve kontradan yararlanmayı beceremediğini gördük.

Fenerbahçe, Kasımpaşa ve Alanyaspor maçlarında Antalyaspor’un galip olsa da olmasa da gözümüze çarpan eksik yanı savunmasını çok geride kurmasıydı. İlk yarıda oyunu yönlendiren Alanyaspor, ikinci yarıda da yine oyunu yönlendiren taraftı. Zira ilk yarıyı iki farkla önde bitiren Alanyaspor, ikinci yarıda biraz daha kendi yarı alanına çekilip Antalyaspor’un üzerine gelmesine müsaade etti. Antalyaspor ise oyuna ortak olmak için Alanyaspor kalesine ataklarını sıklaştırdı fakat bireysel kabiliyetli oyuncuları yeterli değildi. Antalyaspor, Alanyaspor’un kontratakla önce 83. dakikada üçüncü golü, 90. dakikada ise dördüncü golü bulmasına engel olamadı.

Ligde 4 farkla Alanyaspor’a yenilmenizin bir mazereti olamaz. Bu takımın yedek kulübesinde oturan, haftalardır yan gelip yatan, bir türlü üzerine koyamayan futbolcuların artık kendilerini toplamaları gerekir. Zira artık Antalyaspor’a katkı koymaları gerekiyor. Antalyasporlu futbolcuların bu 4 farklı mağlubiyeti unutturmalarının tek bir yolu var. O da Türkiye Kupası’nda Alanyaspor’u eleyip finale kalarak, finali taraftarına armağan etmeleridir.

Antalyaspor’u Türkiye Kupası’ndan sonra ligde puan olarak dördü altında, birisi üstünde olmak üzere 5 maçlık bir serüven bekliyor. Sırasıyla; içeride BB Erzurumspor, deplasmanda Ankaragücü, içeride Sivasspor, deplasmanda Kayserispor ve içeride Rizespor ile oynayacağız. Bu süreçten sonra ise geriye kalan haftalarda gerek şampiyonluk gerekse Avrupa hesabı içinde olan takımlarla karşılaşacağız. Ligi ise kendi evinde puan sıralamasında altında olan Konyaspor ile tamamlayacağız. Dedim ya “Aşağı tükürsem sakal yukarı tükürsem bıyık” diye, 36 puanlı Antalyaspor’un durumu budur.

Bir siyasetçinin günü kurtarmak adına söylediği “Dün dündür bugün bugündür” sözü geldi aklıma. Ama bir şartla, Türkiye Kupası’nda adınızı finale yazdırırsanız…