Öncesi ve Sonrası

Levent Sağlam yazdı…

Öncesi ve Sonrası
7 Haziran 2022 09:57

2021-2022 sezonunda Antalyaspor’u değerlendirmek için devre arası öncesi ve devre arası sonrası diye iki periyotta incelemek gerekir.

Sezona Ersun Yanal’la ve yeni yönetimiyle başlayan Antalyaspor, her takımın yaptığı gibi yeni sezona da transferler yaparak başladı. Fakat bundan önceki sezonlarda da yaşadığımız gibi ilk yarıda gerek oyun anlamında gerekse puan anlamında iyi bir performans gösteremedik. Bunun sebebinin yapılan transferlerin yetersiz olmasından kaynaklandığını söyleyebiliriz.

Antalyaspor, bundan önceki sezonlarda da olduğu gibi devre arasında yaptığı transferlerle ligin ikinci yarısında istenilen seviyeye gelebildi. Ersun Yanal ile yollar ayrıldıktan sonra yönetimin aldığı Nuri Şahin kararı radikal bir karar olup risk taşıyordu. Zira başarısız olunması halinde hem Aziz Çetin ve yönetimi hem de Nuri Şahin daha göreve geldikleri ilk sezonda camia tarafından başarısız olarak anılacaktı. O zaman hiç kimse işin doğrularını ve yanlışlarını tartışmadan, en kısa yol olarak Aziz Çetin ve Nuri Şahin’i hedefe koymayı tercih edecekti. Çünkü futbolda maalesef sonuç odaklıyız. Bunun yanında diğer unsurlar çok az konuşulur. O yüzden Nuri Şahin tercihi herkesin yapabileceği bir tercih değildi. Aynı şey Nuri Şahin içinde geçerliydi.

Antalyaspor birkaç sezondur devre arası yaptığı transferlerle adından bahsettirirken bunun yanında yapılan hatalı transferlerle zor durumlar yaşıyor. Tutmayan transferlerin alacaklarının ödenmemesinden ötürü kulübe gelen transfer yasağı veya kiralık olarak gönderilen futbolcuların tekrar kulübe dönmesi, transfer yasağının kaldırılması, kiralık oyuncuların tekrar kiralanması gibi işler zor işler. Eğer devre arası bu işler başarılı oluyorsa sezon başı da aynı başarı yakalanabilir.

Antalyaspor’un ikinci yarıda yaptığı beş transferden üçünün ilk on birde direkt oynatılması takımın adeta kimyasını değiştirdi. Mehmedi’nin sakatlanması, Sinan’ın uzun süredir oynamaması ve zamana ihtiyacı olduğunu düşündüğümüz zaman Fernando, Adriano ve Ndao’nun katkıları önemliydi. Özellikle Fernando ve Adriano’nun oyun anlayışları, takımın eksik olan zincirlerini tamamlamayı başardı. Gerek takım savunması gerekse çıkarken yapılan organize ataklar ve bazı oyuncuların performanslarının artması da bu iki oyuncunun ortaya koyduğu katkılardan kaynaklandığını söyleyebiliriz. Fakat diğer oyuncuların koyduğu katkıyı da görmezden gelemeyiz. Çünkü futbol bireysel bir oyun değildir. Futbol, takım oyunudur. Antalyaspor da bu oyunda eksik olan zincirin halkalarını devre arası yaptığı transferlerle tamamlamıştır.

Bizler için ilk yarısı ayrı, ikinci yarısı ayrı olan bir sezonu tamamlamış olduk. Gerek ikinci yarıdaki oyun anlayışı ve toplanan puanlar gerekse ligi tamamladığımız seviye oldukça memnun ediciydi.

2022-2023 sezonuna ligin ikinci yarısındaki performansla başlamak ve bitirmek dileğiyle…