Gerçekten Bu Adalet midir?

Levent Sağlam yazdı…

Gerçekten Bu Adalet midir?
6 Aralık 2021 08:27

Bugün oynanan Kayserispor-Antalyaspor maçını aslında ilk 24 dakika ve sonrası diye iki bölümde incelemek lazım.

Oyunun ilk dakikasıyla birlikte ilk pozisyonu bulan taraf, Güray ile Antalyaspor oldu. Bu dakikada kaleci Boffin ve Poli ile başlayan atak, Amilton’un ceza sahası içine yaptığı ortaya Güray’ın vuruşuyla son buldu. Bu pozisyonda Güray’ın yanında her ne kadar rakibi olsa da iyi bir vuruş yapabilse öne geçen taraf Antalyaspor olacaktı.

Bu tip maçlarda özellikle deplasmanda isen öne geçmek önemlidir. Çünkü 16 puanlı Kayserispor ve 18 puanlı Antalyaspor için bu maç adeta kırılma maçıydı. Zira puan anlamında rakibi altta tutmak önemlidir. Bir de bir hafta sonra Kayserispor’un deplasmanda Beşiktaş ile, Antalyaspor’un da kendi evinde Trabzonspor ile oynayacak olması bu maçın özelinde oyuna önde başlayana büyük avantaj sağladı.

Antalyaspor maçın ilk düdüğüyle birlikte her zaman yaptığı gibi önde baskı yaparak başladı. Fakat Kayserispor da Antalyaspor’un kanatlarına ve merkezine yaptığı baskılarla karşılık verdi. Dakika 11’de Antalyaspor’un daha öncelerden de sıkça karşılaştığı bir pozisyon yaşadık. Bu dakikada defansın arkasına atılan bir top kalemizde gol oldu. Özellikle bugünkü rakipte Thiam gibi bir oyuncu var ise Antalyaspor’un bu tip pozisyonlarda daha dikkatli olması gerekirdi.

Mücadelede rakip sahada kaybettikleri toplarda çıkan rakibine taktik faul yapan bir Kayserispor vardı. Bu taktik fauller yeri ve zamanına göre tatlı sert olabilir, bunlar futbolun içinde olan şeyler. Ama öyle bir pozisyon var ki bunu atlamak mümkün değil. Normal şartlarda bu pozisyon günlük hayatta yaşansa, insanın kulağına zarar vermekten ceza alırsın ve bu suçun TCK’da karşılığı darp olarak belirlenmiştir. Bu pozisyonda daha önce 14. dakikadan sarı kartı olan Kayserisporlu Gavranovic, Kudriashov’un kulağına dirseğiyle vuruyor. Topla oynamak veya rakibi görmemek gibi bir durum söz konusu değil. Bunu orta hakem atlıyor ama VAR hakemi de atlıyor. Bu pozisyon olduğu sırada her ne kadar antalyaspor iki farklı mağlup durumda olsa da dakikalar henüz 24’ü gösteriyordu. Bu yapılan hareket net bir kırmızı karttı. Fakat Halil Umut Meler bu pozisyonda bırakın kırmızıyı, sarı kart bile gösterip ikinci sarıdan Gavranovic’i oyundan atamadı. Gavranovic 10 dakika sonra Veysel’e yaptığı hareketin ardından çift sarı kartla oyun dışında kaldı. Kayserispor’un 10 kişi kaldığı bu anda ise dakikalar 34’ü gösteriyordu. Yanlış anlaşılmasın, ben Antalyaspor’un mağlubiyetini hakeme bağlamıyorum. Zaten 11 ve 17. dakikalarda yediğin gollerle 2-0 mağlup duruma düşmüşsün. Ama hakemin görevi de adalet dağıtmaktır. Benim isyanım, hakemin dağıtamadığı adaletedir. 24. dakikada gösteremediği kırmızı kartla rakip oyuncuyu 10 dakika fazla sahada tutmuştur. sahada daha ilk golden sonra dahi pozisyonlara giren bir Antalyaspor varken bu durum adalet midir? 

Oyunun ikinci yarısına her iki takım da oyuncu değişiklikleriyle başladı. Antalyaspor’da Bahadır ve Amilton oyundan alınırken, Milosevic ve Ghacha oyuna gireni isimler oldu. İkinci yarıda yine  rakibine göre daha fazla pozisyona giren ve golü arayan Antalyaspor vardı. Kapanan Kayserispor’un ikinci yarıdaki tek pozisyonunu kurtaran ise Boffin oldu.

58. dakikada ikinci sarı karttan atılan Kolovetsios, Kayserispor’un 9 kişi kalmasına sebep oldu. Antalyaspor bu dakikadan sonra oyuna ağırlığını iyice koydu. Fakat oyuna bu kadar ağırlığımızı koyup, pozisyonlara girip atamayışımızın en büyük nedeni de girdiğimiz pozisyonlarda golü bulmak adına acele ve telaşlı davranmamız idi. Oysa biraz daha sakin kalıp, biraz daha akıllı olabilseydik ve topu şişirmek yerine ikiye birleri daha iyi yapmış olsaydık sonuca gidebilirdik. 

Nuri Şahin, Kayserispor maçında oyunu kazanmak adına yaptığı oyuncu değişikliklerinde 81. dakikada asıl mevkisi stoper olan Naldo’yu oyuna alarak gol arayışında bulundu. Ama olmayınca da olmuyor. Artık devre arasına az kaldı. Devre arasında her takımın yapacağı gibi Antalyaspor da birtakım önlemler alacaktır. Gelen ve gidenler olacaktır. Zaten haftalar öncesinde yönetimin bu planlamayı yaptığını da biliyorum. 

Kayserispor maçını geride bırakıp cumartesi günü oynayacağımız Trabzonspor maçına odaklanmalıyız. Bu maçla birlikte kalan maçları en iyi şekilde oynayıp ilk yarıyı puan olarak en iyi yerde bitirmeliyiz.