Passolig Davası Yine Ertelendi

Passolig Davası Yine Ertelendi
1 Ekim 2015 13:42

Türkiye Spor Toto Süper Lig ve PTT 1.Lig’de iki sezondur uygulanan E-bilet sisteminin uygulayıcısı olan Passolig’in iptali için açılan dava dün Ankara 16. Tüketici Mahkemesi’nde görüldü.

Taraftar Hakları Dayanışma Derneği’nin, Passolig uygulamasının ihtiyati tedbir kararıyla durdurulması ve iptali talebiyle açtığı davada, Anayasa Mahkemesi’nin kararının beklenmesine ve kesin karar için 9 Aralık 2015 tarihinde saat 14.00’a tarihine ertelenmesi yönünde karar alındı.

Mahkemede tüm taraftarların haklarını savunan Taraf-Der avukatının sözleri şu şekilde:

“Bankanın bilet satışına aracılık etmektedir. BDDK’ya göre bankanın hizmet aracılığı yapma hakkı yoktur. Nisan 2014’ten beri dava sürmektedir. Türkiye kamuoyuna Passolig ciddi bir mağduriyete yol açtı. Passolig sistemi en temel insan haklarına karşı olduğu için dava açtık.

1.5 sezondur uygulanan Passolig, taraftarları bir bankaya müşteri yapmaktan başka bir şey yapmadı. Passolig insanların spor hayatına katılımını engellemektedir. Özel bilgilerin sadece TFF’de saklanması gerekirken bankanın insiyatifinde bulunması özel hayatın gizliliğine aykırıdır. ABD ve Avrupa’da temel hak tüketiciyi korumaktır. Korumayı sağlayacak olanlar da mahkemelerdir.

Birey tamamen tuttuğu takım veya izlemek istediği takımdan hizmet almalıdır. Fakat bu uygulamayla bir maç izlemek için banka müşterisi olmak zorundayız. Kart yenileme ücreti her sezon yapılmaktadır. Yenilemeyen maça giremiyor. Bu olay tüketici haklarına aykırıdır. TFF kişi özel bilgilerini bir bankaya devredemez.

Passolig karaborsayı sanal bir ortama taşıdı ve tüketiciyi açıkça mağdur etmektedir. Banka üçlü kart çıkardığında müşterilere kişisel veriler için bazı belgeler imzalatılmaktadır. Tedbir kararı uygulanarak passoligin iptalini talep ediyoruz. Geçen dönemde tüketici daha fazla mağdur edilmiştir. 6222 sayılı yasa sporda şiddeti azaltmamıştır. Banka kartları güvenliği sağlamaz.

Bu uygulama acilen durdurulmalıdır. 1.5 yıldır tribünlerin boş olduğu ve sporseverlerin spordan soğuduğu görülmektedir. Seyirci olmadığı için şiddet olmuyor çünkü insanları televizyona mahkum ettiler. Tedbir kararı istiyoruz. Tedbir kararı verin ve tarihe geçin. Talebimiz çok net. Hakkımızı verin.”

Passolig avukatlarının sözleri ise şu şekilde oldu:

“Talep edilen tedbir kararının reddini istiyoruz. Kimse zorunlu olarak üye yapılmamaktadır. 150 kişinin almadığı Passolig’in iptal davasıyla karşı karşıyayız. Kişisel bilgiler sadece devlet birimleri tarafından görünüyor. Uygulama sadece Süper Lig ve PTT 1. Lig’de uygulanmaktadır. Alt liglerde rant daha azdır güvenlik açığı yoktur. Bu uygulama olmasaydı yıldız transferler yapılamazdı.”