Muratpaşa’dan Stadyum Bölgesine Dair Açıklama

Muratpaşa Belediyesi, Antalya Arena ve yeni yapılan 10.000 Kişilik Spor Salonu’nun bulunduğu bölgenin “Kentsel ve Bölgesel Spor Tesisleri Alanı” olarak kalması gerektiğini savundu …

Muratpaşa’dan Stadyum Bölgesine Dair Açıklama
8 Kasım 2016 12:23

Muratpaşa Belediyesi, dün akşam saatlerinde yaptığı bir açıklama ile Antalya Arena’nın ve yeni yapılan 10.000 Kişilik Spor Salonu’nun bulunduğu bölgenin “Kentsel ve Bölgesel Spor Tesisleri Alanı” olarak kalması gerektiğini savundu. 

Muratpaşa Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre TOKİ tarafından hazırlanıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onanan 40 bin metrekare genişliğindeki alana iki ay önce itiraz edildiği fakat iki aydan bu yana konu ile ilgili herhangi bir dönüş alınamadığı belirtildi.

Yapılan açıklamada mevcut alanda geçmiş yargı kararına aykırı olarak alanın yeniden “Ticaret ve Turizm Alanı”na dönüştürüldüğü vurgulanırken, bu alanın getireceği trafik yüklerinin olumsuzluklarının çözümüne yönelik ulaşım kararlarına dair öneride bulunulmadığı ve gerekli inceleme ile değerlendirmelerin yapılmadığına dikkat çekildi.

Muratpaşa Belediyesi tarafından yaplan açıklama şu şekilde:

Kamuoyunda ‘100. Yıl Spor Kompleksi Alanı’ olarak bilinen 40 bin metrekare genişliğinde Bahçelievler 12581 Ada 6 parselin Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından 8 Kasım Salı günü satışı için ihale edileceğini çeşitli basın yayın organlarında çıkan haberler vasıtasıyla öğrenmiş bulunmaktayız.
TOKİ tarafından yapılacak ihale nedeniyle aşağıdaki açıklamayı yapma zorunluluğu doğmuştur.

Tarafımızca, TOKİ tarafından hazırlanan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 20 Temmuz tarihinde onanan 25 bin ve 5 bin ölçekli Nazım İmar Plan değişiklikleri ve Uygulama İmar Plan değişikliğine askı süresi içinde itirazda bulunulmuştur.

Çevre ve Şehircilik Antalya İl Müdürlüğü, Belediyemizin itirazlarını değerlendirmek üzere 1 Eylül tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletmiştir. Ancak aradan geçen süre içinde Bakanlık, Belediyemize konuyla ilgili şu ana kadar müspet veya menfi bir cevap vermemiştir.

Tarafımızca yapılan itirazlar henüz sonuçlandırılmadan, alanının 8 Kasım Salı günü ihaleyle satışa çıkarılmasına ilişkin gelişmeleri Antalya adına kaygıyla izliyoruz.

Bu çerçevede Muratpaşa Belediyemiz’in, TOKİ tarafından hazırlanan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onanan planlara ilişkin çekince ve endişelerini tekrar kamuoyuyla paylaşıyoruz.

Buna göre, planlar ‘Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin ‘İmar planı değişikliği kamu yararı amaçlı teknik ve nesnel gerçeklere dayanılarak yapılır’ hükmüne aykırıdır.

İlgili yönetmelikte, ‘Yoğunluk arttıran veya kentsel ulaşım sistemini etkileyen imar plan değişikliklerinde gerekli önlemlerini alınması amacıyla kentsel teknik altyapı etki değerlendirmesi raporu, analizi hazırlanır’ hükmü yer almasına rağmen söz konusu plan değişikliğinde bu ilkeler gözardı edilmiştir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, geçmiş yargı kararlarına aykırı olarak tekrar Ticaret ve Turizm Alanı’na dönüştürmüştür.

Planlarda, çevresinde Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Antalya Arena, 10 bin kişilik spor salonu, 3 adet otel, yoğun konut alanı, Antalya Adliyesi bulunan alana yüklenecek Ticaret ve Turizm kullanımının çevresel etkilerinin ne olacağı konusunda bilimsel çalışma bulunmamaktadır.

Bilindiği üzere, alan kentin doğu-batı bağlantısını çift yönlü olarak sağlayan, yoğun trafik yükü altında yetersiz kalan 100. Yıl Bulvarı’nın ve kuzey-güney doğrultusunda Tarık Akıltopu Caddesi’yle kesiştiği noktada yer almaktadır. Ticaret ve turizm kararının getireceği trafik yükleri nedeniyle olabilecek olumsuzlukların çözümüne yönelik ulaşım kararları önerilmediği, bilimsel çalışmalar, inceleme ve değerlendirmeler yapılmadığı ortadadır. Söz konusu planlama 100. Yıl Bulvarı’ndaki trafik yükünü daha da çözümsüz hale getirecektir.

Yukarıda açıkça ifade edilen nedenler çerçevesinde, söz konusu alan ‘Kentsel ve Bölgesel Spor Tesisleri Alanı’ olarak kalmalı ve hiçbir suretle başka bir amaca yönelik plan değişikliğine konu olmamalıdır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.