Ersun YanalBall

Engin Erdem yazdı…

Ersun YanalBall
5 Nisan 2021 07:56

Milli aranın ardından genelde takımlar sallanır. Geçtiğimiz senelerde takım arayı iyi geçirmedi diyerek çokça eleştiri yaptığımız olmuştur. Milli aranın ardından geçmişin aksine harika hazırlanmış, oyununun üzerine koymuş bir Antalyaspor vardı sahada Ankaragücü’ne karşı.

Skor sizi yanlış düşündürmesin, baştan sona dek üstün geçilen ve taktiksel açıdan tıkır tıkır işleyen, yeniliklerle dolu bir oyun vardı sahada. Sadece Ersun Yanal’ın da söylediği gibi, top iki direk arasına girmedi.

Milli aranın ne kadar iyi değerlendirildiğine ve çalışıldığına dair bir kaç analiz göstereceğim.

Geriden oyun kurma” dediğimiz, yani top Antalyaspor’un kalesindeyken topu rakip kaleye nasıl taşıdı Antalyaspor? Öncelikle hiç uzun vurmama ve sakin kalma amaçlandı.

1) Top aut çizgisindeyken bile Boffin’e pas atılıp, rakibi baskıya zorlamaya çalışıldığını görüyoruz. Topu kalecinin oyuna sokması, hem oyunu kurmak için daha iyi görüş açısı hem de pas alternatifi fazlalığını sağlıyor.

2) Top Boffin’in ayağında ve rakip 3. bölge baskısındayken Boffin’in tek pasıyla rakibin 6 oyuncusu pasif duruma düşüyor. Böylece Antalyaspor, 2. bölgeye geçmiş oluyor. Antalyaspor’un doğru yerleşimini de görüyoruz.

3) Pozisyonun devamı… Antalyaspor, 6’ya 4 hücum şansı yakalıyor.

 

Antalyaspor’u görsellerden de göreceğimiz üzere rakip kalede eskiye nazaran çokça görmemizin asıl sebebi, geriden doğru oyun kurma idi.

Futbolda detaylar çok önemlidir. Maçı detaylar kazandırır, detaylar kaybettirir. Oyunun içindeki her an her saniye, plan ve program dahilinde olmalıdır.

*****************************************************

Antalyaspor’un yeni korner organizasyonunu tanıtacağım sizlere. Süper Lig’de pek göremediğimiz detaylara Ersun Yanal’ın yer verdiğini görüyoruz.

Kale önünde her ne kadar Antalyaspor oyuncuları pozisyon bulmaya çalışsa da, Hakan’ın kullandığı kornerde asıl amaç Fredy’nin unutulmasını sağlamaktı. Görselde Fredy’nin yayda bomboş olduğunu görüyoruz. Pozisyonu hatırlayanlar iyi bir şut olsaydı gol olması işten bile değildi diyeceklerdir.

Bu tür detaylar, bir amaç uğruna hareket edildiğinin ve çalışıldığın net göstergesidir. Antalyaspor belki üç puan alamadı fakat gelecek adına çok puan alacağının sinyallerini verdi.